Usai program mingguan di Dewan Malaysia Jumaat malam lepas, En. Naza, pegawai MSD (Malaysian Student Department) di Sydney panggil aku dan housemate aku.

“Eyy, esok kami nak pi naik kuda. Hangpa nak ikut tak?” Telor utaranya masih pekat berlikat, meski sudah 3 tahun di sini.

Terus cancel plan nak pegi Featherdale Wildlife Park. Minggu depan la nampaknya aku bergambar dengan korang ye puan kanggaroo dan inche koala. Nak jumpa korang senang sikit. Tapi peluang berkuda di dalam hutan ala-ala koboi merentasi padang menghijau, bukit-bukau dan pemandangan indah bukan sesuatu yang mudah untuk diperoleh.

Kami pergi berenam belas. Pengarah MSD dan keluarga, pegawai2 MSD dan isteri serta student-student postgrad macam aku. Tempatnya di Glenworth Valley, kira-kira 70 km utara Sydney. Kawasan luas dihiasi padang hijau, gunung-ganang, hutan, sungai.

Pemandangannya indah. Sungguh.

Tapi kuda aku tak nak dengar cakap. Aku suruh dia jalan, dia tak mau jalan. Aku tak suruh dia jalan, tiba-tiba dia berlari. Terhenyak-henyak t***r aku. Senaknya aduh laa. Hanya seorang lelaki bisa mengerti.

Dulu kalau tengok cerita koboi, rasa macam hebat sangat menunggang kuda. Tapi sekarang, bila dah rasa, naik kuda itu tidaklah sebest manapun. Atau mungkin tak best sebab aku tak pandai naik kot.

Tak lama selepas berkuda, makcik-makcik dan pakcik-pakcik pegawai dah mula sakit-sakit pinggang.

En. Naza pun kata,”Tulah, nak naik kuda sangaaaattt…”

 

 Cassidy namanya.