Hajatku tercapai jua. Berkelana ke Featherdale, melihat haiwan marsupial terbesar di dunia dan sanak-saudaranya. Juga melihat ular paling berbisa di dunia, live and uncut. Tempat ini adalah open wildlife park, di mana kita boleh berinteraksi secara langsung dengan haiwan tersebut. Boleh pegang-pegang, bagi makan, tangkap2 gambar. Err…maksud aku dengan kangaroo dan koala, bukannya dengan ular ye! Malangnya aku ke sana seorang diri, jadi tak dapatlah nak bergambar sangat dengan binatang2 tu, tangkap gambar diorang sajalah. Nak suruh orang tolong tangkapkan segan pula.

chumel la pulok ko bt camtuaii...rilek je bro...aku nak pegang ko bleh tak?wallaby albino

Fakta: Jumlah populasi 4 spesies kangaroo utama di Australia adalah 2.5 kali ganda lebih ramai berbanding dengan populasi penduduk di Australia.

Fakta: Kangaroo boleh melompat hingga selaju 70 km sejam. Tapi biasa kalau dia nak rileks-rileks aje, kelajuannya adalah antara 20-25km sejam. Lompatannya boleh mencecah 8-9 meter sekali lompatan dengan ketinggian lompatan mencapai 3 meter!

Khabar Angin: Aku tengok satu rancangan dalam tv mengatakan bahawa kangaroo jantan boleh menyembunyikan telurnya ke dalam badan sebagai mekanisme perlindungan apabila diancam atau hendak bergaduh dengan kangaroo lain. Kalau manusia jantan boleh buat macam ni, hmmmm…(cakap pasal telur lagi ek Cheedah? :-p) Anyway, aku cuba cari kesahihan info ni tapi tak dapat pulak.

Fakta: Koala tidur antara 16-18 jam sehari. Bapak lama!

Fakta: Kalau nak usap koala, usap di badannya. Jangan di kepala, dia tak suka!

Fakta: Mengikut satu kajian yang dijalankan terhadap populasi tikus, bisa yang terdapat dalam sekali patukan ular jenis inland taipan ini dijangka boleh membunuh 100 orang. Namun satu kajian lagi membantah pendapat ini kerana kata mereka tikus tidaklah boleh dinisbahkan sesempoi itu kepada manusia. Ular hanya akan menjadi binatang paling berbahaya kepada anda jika anda seekor tikus katanya.

Fakta: Sebagai orang Islam pula, kita percaya bahawa jin boleh menjelma sebagai ular. Maka kalau ular masuk ke dalam rumah, tidaklah boleh dibunuh serta-merta melainkan ditanya lebih dahulu “Engkau ular ke jin? Kalau jin, keluar dari rumah ini” sebanyak 3 kali. Kalau dia buat derk aje, maka barulah boleh dibunuh, demikian menurut kata Ustaz Ismail Kamus.

Fakta: Saltwater crocodile adalah spesies reptilia terbesar di dunia.

Fakta: Keupayaan gigitan buaya boleh mencecah 200kg per sentimeter persegi.

Ok. Tamatlah sudah waktu untuk mempelajari dunia haiwan ini. Tibalah masanya untuk kembali menghadap subjek-subjek elektrikal aku itu.