Julai 2007


Lewat malam. Seorang diri di meja studi. Mendengar lagu Ada Cinta nyanyian Acha Septriasa ft Irwansyah.

Entah kenapa alunan gitar akustik dan lirik melankoliknya tiba-tiba buat hati aku rasa teramat sunyi.

Rindu sangat mungkin.

Advertisements

resize-wizard-1.jpg

Gold Coast here I come!

 

Updated (24/7)

Sangat seronok! Cuma itu yang dapat diungkap. Itupun sekadar kata-kata yang tak mampu menggambarkan perasaan aku dalam ertikata sebenar. 

Empat hari untuk menjelajah Brisbane dan Gold Coast bukanlah jangka masa yang cukup. Tapi aku dan teman-teman lakukanlah sekadar yang termampu. Itupun bajet peribadi sudah tersasar sedikit dari limitasi yang telah ditetapkan. Waktu mula-mula berpergian, konon-kononnya mahu menjaga bajetlah, tapi bila melihatkan cenderamata dan pakaian yang mungkin sukar untuk didapatkan di tempat lain, mulalah berbondong-bondong membeli itu dan ini. Berbaloi juga sebenarnya, bukan selalu.

Tiga dari empat hari tersebut dihabiskan di taman-taman tema; Movie World, Sea World dan Wet n Wild World. Antara 3 itu, Movie World paling menarik. Ride yang mencabar bukan untuk mereka yang lemah jantung atau darah tinggi. Antaranya rollercoaster Superman Escape yang memecut dari 0 ke 100 km/j dalam masa 2 saat dengan tekanan 4.5 G-force, menjunam pula ke bumi hampir 90 darjah dari ketinggian 40 meter dengan tekanan -1 G-force. Untuk beberapa milisaat terasa seperti menjalani latihan angkasawan! Begitu juga Batwing Spaceshot yang mirip Spaceshot di Taman Tema Genting. Kebanyakan permainannya berkisar pada ketinggian dan kelajuan. Aku acrophobia, jadi kalau nak harapkan aku saja2 mahu cuba, mampus aku tak akan buat. Mujur aku ada kawan-kawan yang gila memberi semangat. Kadang-kadang kita takutkan sesuatu tanpa alasan munasabah, atau melebihi kadar sepatutnya. Walhal, setelah melaluinya kita mendapati rupa-rupanya ia tidaklah terlalu menakutkan seperti yang disangka.

escape_blog2.jpg batmanshot2.jpg

Seperkara lagi, kami tidak tahu di dalam taman tema itu rupanya ada musalla! Jenuhlah kami solat di tepi jalan tempat orang lalu-lalang. Usai solat seorang Pak Arab bersama isterinya menghampiri kami memberitahu dan menunjukkan  kedudukan musalla itu. Memang selesa dan bersih, terpinggir dari hingar-bingar dan hiruk-pikuk suasana. Ruangnya juga agak luas dengan partition untuk jemaah lelaki dan wanita. Terlintas juga di fikiran, membandingkan antara surau di sini dan surau di pusat membeli-belah negara hadhari sendiri.

musalla2.jpgmusalla.jpg

 

Untuk makan malam, kami jumpa sebuah restoran Melayu Malaysia di Gold Coast. Pemiliknya sangat ramah melayan kami, apatah lagi setelah mengetahui kami ini serumpun bangsa dengannya. Ramah ramah juga tapi makan tetap tak diberi diskaun hahaha.

 maharani_blog.jpg nasi-goreng.jpg

 

Aku makan nasi goreng kampung. Itu saja pun sudah $12. Kalau diconvert kepada RM, sudah RM36. Mahal laksana makan di hotel, tapi sebenarnya itu harga piawai di sini.  Di belakang kaunter bayarannya, ada gambar pemilik dengan artis seperti Anuar Zain dan Linda Onn. Rupa-rupanya restoran inilah yang dikunjungi duta dan pemenang bertuah pertandingan buka penutup tin Power Root satu ketika dulu.

Hari terakhir kami ke Brisbane, kira-kira sejam perjalanan dengan kereta dari Gold Coast. Dalam perjalanan kami terjumpa sign board ini:

tanah-merah.jpg

Kelate pulok doh! Guano nih?! 

Sisa hari terakhir percutian kami habiskan di Harbourtown, tempat membeli-belah dengan harga diskaun sehingga 60% setiap hari. Segala macam barangan ada di sini, pakaian, perabot, pinggan-mangkuk, keperluan rumah dan 1001 benda lagi. Kaum Hawa mesti teruja kalau berjumpa tempat-tempat sebegini. Aku lebih banyak ‘membeli-belah tingkap’ saja. Tamat percutian, masing-masing pulang dengan hati yang riang dan poket yang berlubang.

Kini sedang sabar menanti minggu hadapan. Mahu bermain salji di Snowy Mountain pula 🙂 Bukan selalu boleh berjalan-jalan ke negara orang. Harus merebut peluang yang ada ini.

Kesinambungan dari Luluh 

Luluh sudah ada pengganti. Cepat betul. Tapi pria sepertinya tidaklah aku hairankan sangat. Dia kumbang yang banyak akses untuk bertemu bunga-bungaan yang ada di Tanah Melayu sana. Cuma dulu dia sengaja memilih menjadi kumbang yang monogamus dari menjadi arnab (baca:playboy) yang suka melompat ke sana-sini.

Ada orang kalau ditinggalkan, merananya bertahun-tahun. Pintu hatinya mungkin ditutup untuk rekonstruksi. Cuba membaiki siling jiwa yang kopak dan tiang seri kasih yang rosak. Gambar-gambar silam ditatap saban hari. Kiriman email2 dan kad cinta lama dibaca berulang. Tapi Luluh tidak. Bukan tidak menderita, malah untuk seketika dia memang hilang arah dan punca bila sumber inspirasinya pergi meninggalkannya. Tapi rajuknya tidak lama. Dia memilih untuk bangkit dari kekecewaan dan mengeluarkan aura keterunaannya yang dipendam sekian lama atas nama kesetiaan.
 

luluh (12/7/2007 11:02:25 AM): salam bro
el-biru (12/7/2007 11:02:32 AM): salam. watsup?
luluh (12/7/2007 11:04:08 AM): hehe…duniaku penuh dgn bunga2an la bro
el-biru (12/7/2007 11:04:35 AM): maksudnya?
luluh (12/7/2007 11:04:59 AM): i’m in love bro..
el-biru (12/7/2007 11:05:13 AM): wah…bagus bagus
el-biru (12/7/2007 11:05:17 AM): tapi dgn sapa?
luluh (12/7/2007 11:20:44 AM): hehe
luluh (12/7/2007 11:20:47 AM): kwn baik aku
luluh (12/7/2007 11:20:50 AM): dh 9 thn kenal bro
luluh (12/7/2007 11:20:58 AM): sama lama aku kenal dgn ex aku dulu
luluh (12/7/2007 11:21:01 AM): alhamdulillah
luluh (12/7/2007 11:21:10 AM): aku harap kali ni berkekalan
luluh (12/7/2007 11:21:14 AM): sbb aku dh kaji baik buruknye
luluh (12/7/2007 11:21:17 AM): latar belakang, family dia, peribadi dia, agama dia
luluh (12/7/2007 11:21:25 AM): insya ALLAH bro
luluh (12/7/2007 11:21:30 AM): aku harap ALLAH permudahkn urusan aku
el-biru (12/7/2007 11:27:50 AM): cmne kenal?
luluh (12/7/2007 11:28:06 AM): aku kenal mase aku form 4 lg
luluh (12/7/2007 11:28:14 AM): tp mase tu xapproach dier
luluh (12/7/2007 11:28:25 AM): sbb dia pn dh berkwn time tu
luluh (12/7/2007 11:28:28 AM): aku lak ngn ex aku ni
luluh (12/7/2007 11:28:31 AM): so skrg ni dedua single
luluh (12/7/2007 11:28:35 AM): saje cuba2 line
luluh (12/7/2007 11:28:40 AM): alhamdulillah berbalas

Alhamdulillah. Mudah-mudahan kali ini kau bertemu yang lebih baik.

luluh (12/7/2007 11:57:51 AM): bro..
luluh (12/7/2007 11:57:56 AM): nk dgr 1 cite lain plak x?
el-biru (12/7/2007 11:58:02 AM): bleh je. pe dia?
luluh (12/7/2007 11:58:15 AM): baru2 ni ex aku call
luluh (12/7/2007 11:58:20 AM): aku pn bertanya
luluh (12/7/2007 11:58:26 AM): ape kabar bf baru?
luluh (12/7/2007 11:58:32 AM): dia ckp dh break
luluh (12/7/2007 11:59:30 AM): aku tnye
luluh (12/7/2007 11:59:31 AM): aihh skjp nye? nape break?
luluh (12/7/2007 11:59:37 AM): dia kate..
luluh (12/7/2007 11:59:46 AM): laki tu tipu dia..laki tu dh ade gf since diorg f5
luluh (12/7/2007 11:59:58 AM): n gf mamat tu bg topup kt mamat tu..tp mamat tu call ex aku
luluh (12/7/2007 12:00:06 PM): pstu one day gf mamat tu call ex aku
luluh (12/7/2007 12:00:14 PM): mintak diorg putuskn hubungan tu….

Berita itu buat aku terus jadi sedih. Marah aku yang dulunya meluap pada mantan kekasih Luluh terus terpadam bagaikan api ditimbus salji. Simpati pula melihat dia dipermainkan sekejam itu. Sungguh tak patut mamat itu buat begitu.

Tapi dalam hidup ini, ubat yang paling pahit selalunya paling mujarab kan?

If you are tagged, you need to write an entry related to the meme. At the end of your entry, you just need to tag as many people as you like. You will then leave a comment in their blog to let them know they have been tagged. In addition, you have to include this message, “By doing this meme you are contributing RM127 to the Darul Izzah Orphanage“. When you have done yours, please leave a comment in Mr Idham’s blog – so that he can keep count. His goal of having 100 people completing this meme before the end of July!

The meme is about completing at least seventeen out of the following twenty seven sentences……..

1. A person is only as good as – he/she proves to be. People can talk and brag a lot but action speaks louder than words.
2. Friendship is always – a blessing. Especially if they appreciate me as much as I do for them.
3. To love is to – really care about someone more than I can put into words.
4. Money makes me – feel comfortable. Being able to buy the things I need and want, makes me feel good.
5. I miss – my family, my fiancé’ and my friends in Malaysia.
6. My way of saying I care is by – saying it and showing it. Or sometimes I don’t say it but I show it. Or sometimes neither, I just keep it to myself. I hope they understand
7. I try to spread love and happiness by – being a good listener when people pour their hearts out on me.
8. Pick the flowers when – huh?…sorry, I don’t pick flowers.
9. To love someone is to – accept her unconditionally and be true to her through good times and bad. InsyaAllah.
10. Beauty is – subjective. Something you can’t put precisely into words but you feel it in your heart.
11. When I was thirteen, what I remember the most was – entering the alma mater of my dreams. I thought I was going to see bespectacled nerds carrying thick books everywhere I go but boy was I wrong!
12. When I was twenty one, I remember – falling helplessly and happily in love.
13. I am most happy when – can’t think of anything at the moment.
14. Nothing makes me happier than – right now? All I can think of is to finish my postgraduate studies and fly back home!
15. If I can change one thing, I will change – nothing. I believe it’s just the way I’m meant to become the best I can be.
16. If smiles were – able to be turned to gold, then I – think babies would become millionaires.
17. Wouldn’t it be nice if we could – live in a world without war?
18. If you want to – achieve anything in life, then – you have to work hard for it.
19. Money is not everything but – a necessity.
20. The most touching moment I have experienced is – knowing someone cried for me.
21. I smile when – I’m happy. Or when I want to others to think that I am. Or when the situation requires me to. Or when I’m feeling nervous, awkward or embarrassed.
22. When I am happy, I – err…smile? Gleefully I might add.
23. If only I don’t have to – be apart with my family and fiancé to pursue my studies, then I – wouldn’t have to miss them this terribly!
24. The best thing I did yesterday was – something I’d rather keep to myself.
25. If I ever write a book, I will give it this title, “The Chronicles of An Ordinary Me” Tapi sapa nak beli?
26. One thing I must do before I die is – mengucap. Hopefully, Allah will grant me the strength to say those words when it matters the most.
27. Doing this meme, I feel like – doing something for a good cause and try to have fun at the same time.

I think I’ll tagHana, Cidah, Ros & Pycno for now.

mal-chn.jpg

Patriotisme dalam diri aku belum luluh sepenuhnya. Namun cuma tinggal sisa. Kejutan yang dimahu, yang didapat malu. Hati ini bukan berputus-asa, tapi sudah lelah. Lelah menyokong pasukan belasahan yang masih di takuk yang sama walau sudah sekian lama.

Zaman Mokhtar Dahari dulu, Korea Selatan pernah menghantar delegasi ke negara kita untuk belajar teknik bermain bola. Itu hampir 30 tahun dahulu. Lihat di mana mereka sekarang. Dan di lihat di mana kita. Masihkah ada harapan untuk bolasepak negara?

Pada pemerhatian aku, wanita secara amnya obses dengan kecantikan. Cerewet dengan penampilan. Kawan baik di alam nyata dan alam blogku ada menulis, slogan wanita sejati ialah “Kecantikan melalui penderitaan.” Dia berkongsi derita cuba menjadi wanita sejati dengan memakai kasut tumit tinggi yang tak pernah menjadi kebiasaannya selama 26 tahun menjadi seorang perempuan.

Apakah definisi kecantikan yang sebenar? Kalau wanita di Malaysia sibuk dengan krim pemutih kulit, di sini terbalik. Di sini orang Aussie yang sudah sedia putih pula sibuk berjemur di pantai terutama di musim panas supaya kulit mereka menjadi lebih gelap atau ‘tanned’. Ironik bukan? Pengaruh media sebenarnya memainkan peranan besar dalam hal ini. Kita mudah terpengaruh dengan definisi kecantikan yang disogokkan kepada kita tanpa berfikir panjang. Kebetulan tidak lama dulu, aku menonton satu rancangan bual-bicara di Sydney ini yang membongkar penipuan majalah wanita iaitu berkenaan foto-foto model yang telah di’retouch’ menggunakan perisian komputer. Jadi wajah dan tubuh badan yang kelihatan sempurna pada majalah tersebut sebenarnya hanyalah kecantikan yang telah melalui proses transformasi digital. Contohnya boleh klik gambar di bawah (korg perlu ada Adobe Flash Player);

retouched21.jpg

Bagi aku, tidaklah salah naluri wanita untuk menjaga kecantikan itu, asalkan kena pada tempatnya dan pada keadaannya. Malah memang bagus pun. Kalau berpakaian serabai dan selekeh dan tidak matching pun tidak manis dipandang juga. Apatah lagi seorang isteri yang perlu menjaga penampilan diri di hadapan suami. Tapi usahlah sampai menanggung sengsara.  Tak perlulah berkasut tumit tinggi kalau anda memang bukan jenis sebegitu. Tak perlulah menghabiskan beribu ringgit untuk pakaian berjenama dan produk kecantikan melainkan kalau citarasa anda memang begitu dan anda mampu. Setiap wanita punya keistimewaan tersendiri dan pasti ada orang lain yang akan dapat melihat keistimewaan itu.

Ada orang berteori mengatakan bahawa wanita berusaha nampak cantik semata-mata untuk menarik perhatian lelaki? Benarkah? Entahlah aku tidak tahu. Mungkin ada perempuan yang boleh tolong jawabkan. 

Hakikatnya kita ini membawa gelaran makhluk. Bersama gelaran itu datanglah faktor usia. Diri akan menjadi tua, kulit akan berkedut, rambut akan menjadi putih, pinggang akan melebar, badan akan menjadi lemah. Ia bukan hukuman tapi ia adalah cara halus Allah nak ingatkan yang kecantikan itu bukan perhatian yang utama pada pandanganNya. Di akhir nanti, bukan itu yang jadi keutamaan. Jika sedar perkara itu, akan lebih mudahlah seseorang itu menerima dirinya seadanya dan redha dengan apa yang dia ada.

Untuk adik-adik abang yang

1. Baru jatuh hati tu.

2. Baru lepas putus tu.

3. Baru lepas putus dan terjumpa pulak sorang awek yang cun lagi solehah tapi tak tau sesuai ke tak tu.

Abang tak larat nak cakap banyak2. Bukan tak sudi nak dengar tau! Tapi terlalu panjang nak dihuraikan via sms atau ym. Jadi dapatkan pandangan pakar. Pergi kedai buku. Cari buku ini. Membaca itu jambatan ilmu. Tapi kalau setakat baca Mangga dan Gempak aje tak guna juga.

panduan-dating.jpg

Sinopsis boleh tengok dekat sini. Dah beli baca. Baca dari mula sampai habis. Jangan skip-skip.

Dan kepada kawan-kawan yang lain, kalau berminat pun silalah beli. Boleh tambah ilmu. Ini bukan promosi berbayar. Aku tak dapat satu sen pun promote buku ini.