Kesinambungan dari Luluh 

Luluh sudah ada pengganti. Cepat betul. Tapi pria sepertinya tidaklah aku hairankan sangat. Dia kumbang yang banyak akses untuk bertemu bunga-bungaan yang ada di Tanah Melayu sana. Cuma dulu dia sengaja memilih menjadi kumbang yang monogamus dari menjadi arnab (baca:playboy) yang suka melompat ke sana-sini.

Ada orang kalau ditinggalkan, merananya bertahun-tahun. Pintu hatinya mungkin ditutup untuk rekonstruksi. Cuba membaiki siling jiwa yang kopak dan tiang seri kasih yang rosak. Gambar-gambar silam ditatap saban hari. Kiriman email2 dan kad cinta lama dibaca berulang. Tapi Luluh tidak. Bukan tidak menderita, malah untuk seketika dia memang hilang arah dan punca bila sumber inspirasinya pergi meninggalkannya. Tapi rajuknya tidak lama. Dia memilih untuk bangkit dari kekecewaan dan mengeluarkan aura keterunaannya yang dipendam sekian lama atas nama kesetiaan.
 

luluh (12/7/2007 11:02:25 AM): salam bro
el-biru (12/7/2007 11:02:32 AM): salam. watsup?
luluh (12/7/2007 11:04:08 AM): hehe…duniaku penuh dgn bunga2an la bro
el-biru (12/7/2007 11:04:35 AM): maksudnya?
luluh (12/7/2007 11:04:59 AM): i’m in love bro..
el-biru (12/7/2007 11:05:13 AM): wah…bagus bagus
el-biru (12/7/2007 11:05:17 AM): tapi dgn sapa?
luluh (12/7/2007 11:20:44 AM): hehe
luluh (12/7/2007 11:20:47 AM): kwn baik aku
luluh (12/7/2007 11:20:50 AM): dh 9 thn kenal bro
luluh (12/7/2007 11:20:58 AM): sama lama aku kenal dgn ex aku dulu
luluh (12/7/2007 11:21:01 AM): alhamdulillah
luluh (12/7/2007 11:21:10 AM): aku harap kali ni berkekalan
luluh (12/7/2007 11:21:14 AM): sbb aku dh kaji baik buruknye
luluh (12/7/2007 11:21:17 AM): latar belakang, family dia, peribadi dia, agama dia
luluh (12/7/2007 11:21:25 AM): insya ALLAH bro
luluh (12/7/2007 11:21:30 AM): aku harap ALLAH permudahkn urusan aku
el-biru (12/7/2007 11:27:50 AM): cmne kenal?
luluh (12/7/2007 11:28:06 AM): aku kenal mase aku form 4 lg
luluh (12/7/2007 11:28:14 AM): tp mase tu xapproach dier
luluh (12/7/2007 11:28:25 AM): sbb dia pn dh berkwn time tu
luluh (12/7/2007 11:28:28 AM): aku lak ngn ex aku ni
luluh (12/7/2007 11:28:31 AM): so skrg ni dedua single
luluh (12/7/2007 11:28:35 AM): saje cuba2 line
luluh (12/7/2007 11:28:40 AM): alhamdulillah berbalas

Alhamdulillah. Mudah-mudahan kali ini kau bertemu yang lebih baik.

luluh (12/7/2007 11:57:51 AM): bro..
luluh (12/7/2007 11:57:56 AM): nk dgr 1 cite lain plak x?
el-biru (12/7/2007 11:58:02 AM): bleh je. pe dia?
luluh (12/7/2007 11:58:15 AM): baru2 ni ex aku call
luluh (12/7/2007 11:58:20 AM): aku pn bertanya
luluh (12/7/2007 11:58:26 AM): ape kabar bf baru?
luluh (12/7/2007 11:58:32 AM): dia ckp dh break
luluh (12/7/2007 11:59:30 AM): aku tnye
luluh (12/7/2007 11:59:31 AM): aihh skjp nye? nape break?
luluh (12/7/2007 11:59:37 AM): dia kate..
luluh (12/7/2007 11:59:46 AM): laki tu tipu dia..laki tu dh ade gf since diorg f5
luluh (12/7/2007 11:59:58 AM): n gf mamat tu bg topup kt mamat tu..tp mamat tu call ex aku
luluh (12/7/2007 12:00:06 PM): pstu one day gf mamat tu call ex aku
luluh (12/7/2007 12:00:14 PM): mintak diorg putuskn hubungan tu….

Berita itu buat aku terus jadi sedih. Marah aku yang dulunya meluap pada mantan kekasih Luluh terus terpadam bagaikan api ditimbus salji. Simpati pula melihat dia dipermainkan sekejam itu. Sungguh tak patut mamat itu buat begitu.

Tapi dalam hidup ini, ubat yang paling pahit selalunya paling mujarab kan?