I have always believe that when you go for a journey, it’s not where you go that makes it memorable, it’s who you’re with.

The five days I spent in Tasmania bore testament to this.

Untuk To’Wan, Pious_Aku, Hani Czech, Marl, Kak Long, Fifi dan Mira, thank you for the wonderful time you have given and shared with me. Aku dedicate lagu tema kita ni untuk korang yang maknanya biar kita saja yang mengerti.

The Trip

Tiga mamat dan lima minah. Dari Lanceston ke Hobart. Lima hari. Dengan jumlah jarak pemanduan hampir 1300 km. Expect the unexpected.

The Places

Lanceston Town, Lanceston’s Basin Chairlift, Railton, Tasmazia & The Village of Lower Crackpot, Cradle Mountain-Lake St Clair National Park, Mt Field National Park, Tahune Airwalk, Hastings Caves & Thermal Springs, Bruny Island, Port Arthur, Royal Tasmanian Botanical Garden, Cadbury Factory Tour.

The Highlights

Tersesat tu dah jadi asam garam sehari-hari. First day aje dah terlajak lebih 40 km dari destinasi sebenar. Kena patah balik. Diorang punya signboard memang diorang buat ikut suka je. Walaupun demikian, mujurlah kami ada GPS serba boleh, yang selain daripada memandu arah, juga mengawal belanjawan dan juga merancang perjalanan.

Ada seorang budak terpaksa jadi invisible girl. Membongkok dalam kereta seawal jam 5.30 pagi untuk mengelak dari dikesan oleh Pakcik Peter yang menuntut sewa.

Pakcik Lazu dan Adik GPS kena marah dengan Pakcik Peter. Terima ajelah. Memang kami salah. Maafkan kami pakcik. Tobat kami tak buat lagi.

Marl, Hani, Kak Long, Azim dan Mira telah menyediakan santapan udang masak sos tiram yang hebat, dimasak tanpa menggunakan minyak masak! Sila kagum ye…dsc08815.jpg

Kamera Sony DSC-T10 Pakcik Lazu hilang. Huwaaaaa!!!! Mahal tuuuuhhh…

The Snapshots

p1020320.jpg

 

dsc08375.jpgdsc_9879.jpgdsc_9790.jpg dsc_9205.jpgdsc_0218.jpgdsc_8015.jpg dsc_8147.jpgdsc_8170.jpgdsc_0201.jpg dsc_0145.jpgdsc_8676.jpgdsc_0066.jpg

The Quotes

“Don’t talk to me. I’m not here. You don’t see me, I don’t see you.”

“You sure or not”

“Bukan kita je yang ada kat dunia ni”

“Ang…ang…ang”

“Shhhh…Don’t disturb my peace”

The Tribute

To Pious_Aku yang jadi master planner, serta GPS yang kalut tapi efisien.

To Marl the professional photographer dan head chef.

To Hani the high pitched sis yang merupakan penasihat fotografi of the team. Thanks for convincing me to join the trip. It was well worth it.

To Kak Long yang fotogenik, for your astounding humour and quotable quotes. Pengorbananmu akan dikenang.

To Mira, the calm cool collected sis of the family.

To Fifi, the photogenic photographer merangkap model tak rasmi yang suka ternganga. Tapi dia nganga ke, sengih ke, gambar tetap hensem. Damn!

And last but not least, to To’wan, my housemate, my co-pilot, and my counter-conscience advisor.