buku.jpg

Ini adalah senarai buku-buku yang aku beli dalam tahun ini, minus buku teks. Target nak baca 30 buku dalam setahun, tapi berdasarkan komitmen yang ada sekarang, macam takkan tercapai. Tapi sekurang-kurangnya usaha kan?

1. Mitch Albom, For One More Day

2. Allan & Barbara Pease, The Definitive Book of Body Language

3. Allan & Barbara Pease, Why Men Don’t Listen and Women Can’t Read Maps

4. Karen Armstrong, Muhammad Prophet of Our Time

5. Paulo Coelho, The Alchemist

6. Tim Flannery, The Weather Makers

7. Steven D. Levitt & Stephen J. Dubner, Freaknomics

8. Khaled Hosseini, The Kite Runner

9. Mitch Albom, Tuesdays with Morrie 

10. Cik Daun, Nida, Amyz et al., Pink Platun

11. Dato’ Dr Haron Din, Ada Apa Dengan Islam 

12. Mark Diesendorf, Greenhouse Solutions with Sustainable Energy

13. Christopher Ride, The Schumann Frequency

14. Mark Treddinick, The Little Red Writing Book

15. Dato’ Dr Haron Din, Rujukan Efektif Akhlak Mulia

16. Dato’ Dr Haron Din, Panduan Komprehensif Keluarga Bahagia

17. Carmel Bird, Writing the Story of Your Life

18. Tun Dr Mahathir Mohamed, Dilema Melayu

19. Doug Babington & Don LePan, The Broadview Guide to Writing 2/e

20. Mahmood bin Ahmad bin Saaleh Ad-Dausaree, The Magnificence of the Quran

21. Sindiket Sol-jah, Kalashnikov

22. Richard Carlson, Don’t Sweat The Small Stuff

23. Richard Bonney, Jihad From Quran to bin Laden

24. Pamela Paul, Pornified

25. M. Scott Peck, The Road Less Travelled

Bercadang Untuk Beli:

1. Khaled Hosseini, A Thousand Splendid Suns

2. Thomas Kida, Don’t Believe Everything You Think

3. Kim Edwards, The Memory Keeper’s Daughter

4. Ron Clark, The Essential 55

Legend: Sudah baca Sedang baca Belum baca

9 Respons to “Buku”

  1. aishah Says:

    Encik, saya minat sangat nak baca buku number 3 tu. Best tak isi dia?😛

  2. lazuardiblue Says:

    aishah: menarik juga. kalau ko berminat nak menganalisa perangai orang dan perbezaan psikologi lelaki dan wanita, ko akan suka. tapi pendekatan penulis aku tak setuju. mereka menganalisis berdasarkan andaian manusia ini berasal dari beruk. mereka juga berteori bahawa homoseks dan lesbian adalah ‘penyakit’ genetik, dan ‘pengidap’ tidak ada kuasa melawannya.

    hana: thanks krn mengingatkan. oleh kerana buku itu dipinjam orang, terlupa langsung yang abg ada buku tu.

  3. aishah Says:

    ok. thanks for the info. baca kat kedai buku je lah…hehe..


  4. oh saya nak cari buku no. 18

  5. tak ada nama Says:

    kat mana nak cari buku no 5 tu ye? dulu ada nampak tp tak beli , time nak beli tak jumpa plak…best tak buku tu ? sebab tengok mcm ramai je org suka buku tu..

  6. dasar hati Says:

    Salam. Anda seorang pensyarah yang rawk sebab ada list Buku macam List Pembacaan saya😀

  7. sial Says:

    huex cuh !!

  8. mustazalyana Says:

    Mana nk cari buku no 18 ek.. dilema melayu by tun dr mahathir.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s